Η Aισθητηριακή Oλοκλήρωση: Aπό την Θεωρία στην Αναγνώριση.
Ημερομηνία: 24 Νοεμβρίου 2018 & 01 Δεκεμβρίου
Ώρα: 2 μέρες / 3ώρες (θεωρία και πράξη)
Μέρος: Αγίου Νικολάου 8, Ι.Ι.Ε.Κ. ΑΛΦΑ PLUS
Διάρκεια: 6 ώρες

Κόστος: 60€

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε: παιδαγωγούς- δασκάλους παράλληλης στήριξης, σχολικούς βοηθούς, νοσηλευτές, άλλους επαγγελματίες υγείας με συναφές αντικείμενο.

Μπορεί να απευθυνθεί και σε γονείς- φροντιστές παιδιών με αισθητηριακές δυσκολίες που επιθυμούν να εμβαθύνουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις δυσκολίες του παιδιού τους.

Αριθμός Συμμετεχόντων: >50

 

Τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση;

Η αφή, η όραση, η όσφρηση, η γεύση, ο ήχος, η κίνηση, η θέση του σώματος και η αίσθηση της βαρύτητας αποτελούν τις αισθητηριακές μας εμπειρίες. Η διαδικασία με την οποία ο εγκέφαλος καταγράφει, οργανώνει και ερμηνεύει τα διάφορα ερεθίσματα- πληροφορίες, ονομάζεται αισθητηριακή ολοκλήρωση. Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι η βάση για την εξέλιξη και ανάπτυξη των λειτουργιών της ανάπτυξης, της μάθησης και της συμπεριφοράς.

Για τα περισσότερα παιδιά η αισθητηριακή ολοκλήρωση αναπτύσσεται κατά τη διαδικασία συνηθισμένων παιδικών δραστηριοτήτων (παιχνίδι). Σε μερικά παιδιά όμως, η αισθητηριακή ολοκλήρωση δεν εξελίσσεται αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Αυτό ορίζεται ως δυσλειτουργία αισθητηριακής επεξεργασίας ή ως διαταραχή αισθητηριακής ρύθμισης (sensory processing disorder – SPD). Όταν η διαδικασία αυτή διαταράσσεται τότε μπορεί να εμφανιστούν μαθησιακά προβλήματα, κινητικές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Ένα σημαντικό βήμα για να προάγουμε την αισθητηριακή ολοκλήρωση στα παιδιά είναι το να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει και ότι παίζει ρόλο ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξή τους.

Το σεμινάριο περιέχει στοιχεία της θεωρίας της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, την συμπτωματολογία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, την ταξινόμηση και τις δυσλειτουργίες της, την αναγνώριση των αισθητηριακών δυσκολιών στην καθημερινότητα. Στο πρακτικό μέρος χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικά βίντεο και βιωματικές ασκήσεις.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Ημέρα 1η

-Θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
-Συστήματα Αισθητηριακής ολοκλήρωσης
-Συμπτωματολογία Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
-Δυσλειτουργίες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
-Συζήτηση/Ερωτήσεις

Ημέρα 2η

-Αναγνώριση δυσλειτουργιών Αισθητηριακής ολοκλήρωσης στην καθημερινότητα
-Παρουσίαση βίντεο
-Βιωματικές ασκήσεις
-Case study
-Συζήτηση/Ερωτήσεις

 

Όροι συμμετοχής

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ:

http://bit.ly/aisthitiriaki-oloklirosi

Τρέχοντα Σεμινάρια
Προηγούμενα Σεμινάρια